Simon farizeus Hasznoson*

Ponline, 2011. július 28.

A hírek szerint Sisák Imre a következőket mondta a Rétesfesztiválon: "a hasznosiak évszázadokkal ezelőtt Mária Magdolnát választották a település védőszentjévé, aki jelen volt Jézus keresztre feszítésénél, ahogy Simon farizeus házában is, ahol könnyeivel áztatta a Megváltó lábát. A nagypéntek, a bánat után azonban húsvét hajnala következett, amikor Mária Magdolna vitte az örömhírt, hogy Krisztus harmadnapra feltámadott. Hasznos azért lehet több évszázada a Mátra nyugati kapujának egyik jelentős települése, mert lakói mindig a hitet tartották a legfontosabbnak"   Nos Kedves Polgármester Úr, Ön még ebben az egyszerű dologban is téved. Hasznos azért sikeres település, mert az itt élők nagyon tudnak és szeretnek dolgozni. Akkor is, ha ehhez Öntől semmilyen segítséget nem kapnak, mert legyünk őszinték az ilyen vallásos szónoklatoknak nem a Rétesfesztivál az adekvát helye, a bennük levő tanulság meg nehezen kamatoztatható a jelen gazdasági helyzetben.Az, hogy Önnek 2011-ben ez a fő mondanivalója, hogy ezt tartja fontosnak közölni egy közösséggel, nos ez nagyon elszomorító. Megjegyzem, Hasznoson történt az is, amikor a fellépő Kovács Katinak azt mondta Sisák, hogy azért nincs Pásztón teniszpálya, mert csatorna épült. Ennek öt éve Polgármester Úr! Simon farizeus után talán erre is ki lehetne térni, ha már a húsbavágó kérdésekről nincs kedve, vagy nem tud beszélni.

* Kezdjük az alapoknál, hogy értelmet kapjanak a sisáki mondatok. A farizeusok a nagyon vallásos emberek voltak. Ez a szó éppen Simonnak köszönheti megváltozott jelentését.Simon nagyon rászolgált a képmutató megnevezésre. Meghívta Jézust a házába, ahol mint Sisáktól  tudjuk jelen volt Mária Magdolna. (Jegyezzük meg, ezen van némi vita a bibliamagyarázok között, van aki szerint ez a "bűnös" asszony nem az a bűnös asszony, de bibliaértelmezésről végképp nem szeretnék Sisákkal vitába kerülni.) Álnok módon Simon azt leste, hogy mit tesz Jézus, amikor a bűnös asszony a könnyivel mosta Jézus lábát, és a hajával törölgette. ( Itt is mulasztott Simon, mert pont az ő udvariatlanságának köszönhetően kényszerült e tettre Mária, ugyanis Simon nem készített Jézusnak lábmosóvizet. Mondom más idők jártak akkor.) Közben Simon magában arra gondolt, ha próféta lenne, tudná, hogy Mária bűnös nő. Ez tehát a történet viszonylag értelmesen elmesélve, de azt még mindig nem tudom mit keres egy falunapon a híres farizeus.

Hozzászólások:

Tőkés Tamás
2011. augusztus 18.

KÖSZÖNÖM GÁBOR A VÁLASZT.BESZÉLTEM A FŐSZERVEZŐVEL ÉS JÖVŐRE TÖBB RÉTEST FOGNAK SÜTNI.AMI VISZONT JÓL SIKERÜLT A MÁTRAKERESZTESI FALUNAP . - CSAK SISÁK IMRÉBŐL VOLT EGY KICSIT SOK MERT AZT HITTE,HOGY Ő A FŐSZEREPLŐ MIVEL ITT NYERTE MEG AZ ÖNKORMÁNYZATI VÁLSZTÁST.SOLTÉSZ REZSŐ IS SOKALTA MERT ADDIG NEM TUDOTT ELMENNI MÉG IMRE ELNEM ENGEDTE, ÉS NEM KÖSZÖNTE MEG A FELLÉPÉSÉT !!!!

Válasz erre
kli
2011. július 30.

Tetszik a vita, ami előremozdító a térség érdekében és ez tényleg nagyon "elszomorító".

Válasz erre
Tőkés Tamás
2011. július 29.

A nagyobb probléma az volt,hogy a zsüri Sisák Imre vezetésével annyi rétest megevett,hogy délután 15.00 kor már nem volt rétes. A betérő látogatók azt kifogásolták ,hogy rétes fesztiválon miért nincs rétes !!!! A rendezők a nagyon roszul mérlegeltek mikor ilyen kevés rétest sütettek,valamint a tölltött káposzta is elfogyott 15.00 -kor.

Válasz erre
Válaszok:
admin-:
Tudod Tamás nagyon nehéz eltalálni a megfelelő mennyiséget. A Traktormajálison is rendre gondot okoz, hogy a vendéglátósok nem merik elhinni, hogy ennyien el fognak jönni. Az tehát, ha elfogy a rétes, lehet, hogy a rendezvény sikere. De ettől még senkinek sem kell ostobaságokat beszélni!
admin-:
Aláírás az előbbi bejegyzéshez:
Dömsödi Gábor

Szólj hozzá!

Mehet