Pótmunka

Ponline, 2011. február 18.

Szóvá tettem a közmeghallgatáson, hogy túl sok, már-már gyanúsan sok a pótmunka a városi beruházásokon.

Mert mikor kerül sor pótmunkára?

- Ha valami nem várt esemény jön közbe
- Ha szakszerűtlen az előkészítés, tervezés, felmérés
- Ha összejátszik a megrendelő és a kivitelező
- Ezek kombinálásakor

Ha sok a túlmunka, akkor a felsoroltak legalább egyike sokszor előfordul.

A legjobb esetben a tudatlanság az ok, erre utal a biblia a homokra és a kősziklára épített házzal, de ez végképp nem az én asztalom.

Tehát a legjobb esetben is baj van a rendszerben, és ezt ki kell javítani. Ezt a véleményem kérte ki magának a polgármester a közmeghallgatáson, és ezen kívül még mindenki, akit a polgármester név szerint felszólított erre. Ha őket hallgatjuk, akkor azt hisszük, hogy itt minden rendben van, pedig nem.

Még a közismerten rosszul sikerült óvodai kazánberuházásnál is volt pótmunka, úgy ahogy kell.

Erről sokat nem lehet tudni, csak ami fent van a neten. Idézem:

Szám: 1- 68 /2010.

Figyelem!

 

A közbeszerzési eljárásban a rendelkezésre bocsátott információk, adatok csak a véleményezésben, elbírálásban résztvevők számára hozzáférhetőek, azon túl TITKOSAK!

JAVASLAT

Pásztó, Cserhát ln-i óvoda fűtés korszerűsítés pótmunkáinak kivitelezésére kiírt hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás eredményének megállapítására 
Készült: Pásztó Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2010. május 10-i rendkívüli ülésére
Előterjesztő: Sisák Imre polgármester
Tárgyalja: Településfejlesztési Bizottság, Pénzügyi Bizottság
Javaslatot készítette: Sipos István

 

Tisztelt Képviselő-testület!

Pásztó Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 104/2010. (IV.29.) számú határozatában döntött a Cserhát ln-i óvoda fűtéskorszerűsítés pótmunkáinak kivitelezésére hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás megindításáról. A testület döntése értelmében a lebonyolító az ajánlati felhívást a kivitelezőnek megküldte. Beadási határidő: 2010. május 10-én 10.00 óra. Az ajánlatok formai és tartalmi értékelése után 11.00 órakor tárgyalásra kerül sor. Az ajánlat tartalmáról, a tárgyalás eredményéről csak a testületi ülésen tudjuk tájékoztatni a Tisztelt Képviselőket.

Pásztó, 2010. május 6.

Sisák Imre
polgármester

Tehát ebből megtudjuk, hogy kiírtak pótmunkát, de tárgyalás nélkül. Egyébként meg minden titkos! De ami a legfontosabb, a polgármester úgy fog megállapodni a pótmunkáról a kivitelezővel, hogy arról a Testületet csak a megállapodás megkötése után tájékoztatja a következő testületi ülésen! Ez meg is történik, a következő formában, íme az előterjesztés:

„2010. junius 22.
121/2010. (V.10.) számú határozat:

A nyertes ajánlattevővel a szerződést megkötöttük, a pótmunkák befejeződtek.”

Tehát volt pótmunka, és azt a kivitelező el is végezte. Ettől aztán mindenki megnyugodhat. Ami meg most van, az az, hogy a polgármesteri hivatal nem áll a helyzet magaslatán, amikor a fűtés hibájának kijavításáról esik szó. Vajon miért? Miért nem mer nekimenni a Hivatal a kivitelezőnek?

Ez a nagy kérdés!

Nekem azért vannak rossz érzéseim minden pótmunkáknál, mert a közbeszerzéseknél a pótmunka elismerése a kiskapu. Leírom azt, amit minden közbeszerzésben jártas ember tud: ha egy polgármester és testülete ( esetleg a polgármester rábeszélésére, nyomására) rendre elfogadja a pótmunka igényeket, akkor gyanúba kerülhet, hogy összejátszik a kivitelezővel. Befogadja a legalacsonyabb ajánlati árat, majd elfogadja a pótmunkát ezzel haszonhoz juttatva a kivitelezőt. Ha előre megbeszélik, hogy ez így lesz, akkor könnyű a legjobb árajánlatot adni. ( Van aki ezt azért alkalmazza, hogy a helyi vállalkozás kapjon munkát. Akkor sem törvényes, de menthető. Itt tudjuk, nem dolgoztak pásztóiak!)Tehát a pótmunka eleve gyanús, ezért kell  mindent megtenni az elkerülésére  annak, akinek fontos az ügyek tisztasága, átláthatósága. Ezt javasoltam több ízben Pásztó polgármesterének is, kevés sikerrel. De ha Pásztón ez a létező gyakorlat, akkor miért kell tagadni? Ezt végképp nem értem!

Hozzászólások:

gmkiev
2011. március 3.

"Az óvodába egy pellet kazánt építettek be. Ez abból is látszik, hogy pellettel és szénnel is fűtöttek benne. " A meglévő kettő mellé?????
Mert az nem férne ott el az bizonyos. Tehát: az eredeti állapot 2 db 105 kW.-os kazán. Amelybe igen silány minőségű tüzelő anyaggal szerettek volna fűteni. Ezt a "spórolósdit" akarta a gyártó szervize megoldani, hogy ha nem tellik tisztességes minőségre, akkor legalább a mennyiséggel lehessen operűlni a berendezéseknél. Ezt nem engedte a nagytudású ÖK. valiméféle rendű rangú embere.

Válasz erre
Válaszok:
Tőkés Tamás:
A meggondolatn fejetlenségekért a felelőst kell megtalálni. _ van felelős !!!!
gmkiev
2011. március 3.

"Dömsödi Gábor: Nem ez nem igaz. "
De bizony igaz! A kivitelező, vagy valaki, csak felszerelt egy nagyteljesítményű gázkazánt!
Kérdés? Kinek a munkáját hozta egyenesbe?
Tervező?
Kivitelező?
Esetleg a "spóroló"?
Kinek a költségén?

Válasz erre
gmkiev
2011. február 22.

Üdvözlöm Önöket.
Kérdésem az, itt a "Pótmunka" topikban, igaz e hogy a beruházó az óvodába egy gázkazánt szerelt fel, a meglévő szilárd tüzelésű kazánok mellé?

Válasz erre
Válaszok:
Dömsödi Gábor:
Nem ez nem igaz. De számtalan rossz döntést hozott az önkormányzat, ennek eredménye a hideg az oviban és a már most, valamint a jövőben jelentkező sok milliós többletkiadás. A kazántörténet nagy részét elmeséltem a VÁR TV adásában.
http://www.youtube.com/user/vartelevizio#p/a/u/1/6NILtzR7BPc
Dömsödi Gábor:
Bocsánat rosszat írtam. Az előbbi a Tőkés Tamás víztározó ügyben. A Plecskó Péterrel készült beszélgetés hosszabb, itt látható:
http://www.youtube.com/user/vartelevizio#p/a/u/0/7icyABqbdNY
Dömsödi Gábor:
Az óvodába egy pellet kazánt építettek be. Ez abból is látszik, hogy pellettel és szénnel is fűtöttek benne. Ez gázkazán esetében nehezen megy. Itt azzal van a baj, hogy ennek a kazánnak a teljesítménye nem elegendő, mert a műszaki tartalmat a kivánthoz képest csökkentették. (Olcsóbbat vettek,mert nem volt pénz.)Most, hogy befűtse az épületet, több és jobb tüzelőanyagot kéne elégetni, amihez át kell alakítani a készüléket és drágább is. Erről vitatkoznak. Krämer László jobban el tudná mondani.

Szólj hozzá!

Mehet