Pellet vagy/és gáz?

Ponline, 2011. március 3.

Most kaptam a hírt, hogy állítólag egy gázkazánt is beépítettek az óvodába a meglévő pellet üzemelésű mellé. Ez számomra teljesen hihetetlen, de attól még lehet igaz. Várom az információkat, addig is felteszek egy képet arról, milyen is egy óvodai pellet kazán. A kép jobb oldalán látható az a csiga, ami a pelletet adagolja a másik helyiségben lévő tartályból. Egy ilyen szerkezetet kellett volna kicserélni, vagy pótlólag beépíteni a szervíz szerint Pásztón ahhoz, hogy a kivánt teljesítménnyel üzemeljen a berendezés.

Pellet kazán egy óvodában

Hozzászólások:

kli
2012. január 25.

Nem célom a téma felmelegítése, de a mai nap reggel, mikor elhajtottam az ovi előtt bizony fekete füst kavargott a kéményből. Mivel tüzelnek? Olajos ronggyal ! Nem hinném ,hogy örülnek azok a lakók, akik az erkélyen szárítják a ruhákat.

Válasz erre
M. I.
2011. október 1.

Eléggé hosszúra sikeredett a nyár. Mégsem volt elég hosszú az idő az óvodai fűtés "bicegős" voltának megvizsgálására. Az egyik kazánt (új) sikerült teljesen szét szerelve találnunk, a másik (mely szintén nem a "jógazda törődésével" került nyári álomba) belekövesedett szabványon kívűli fűtőanyaggal volt tele egész nyáron. A két kazán jelen pillanatban (nem a helyi érdekeltek!!!) az importőr jóvoltából, és a kivitelező kérésére jelen pillanatban üzemre készek. Már csak megfelelő tüzelő anyaggal kell feltölteni és jöhet a tél. Érdemi dokumentumokat ugyan nem sikerül megnéznünk a berendezések telepítése milyen felméréssel, energia igény becsléssel, netán volt számítás is történt! De ez szervízünket nem zavarta abban (eddig sem) hogy a pásztói kisóvodások érdekeit (nem a felnőttek) legmesszebb menőkig figyelembe véve a fűtést téli használatra előkészítsük. Jelenleg a két kazán jó, a fűtőanyag amit nekünk mutattak nem éppen megfelelő! Ha a tervezéskor megfelelő szakmai alapossággal érték volna fel az épület komplexum hőigényét, abban az esetben még örömük is lehetne az új kazánok működédében. Ha valaki bővebbet szeretne tudni a berendezések műszaki állapotáról, az óvodai történésekről kérem kérdezzen, és én válaszolok. Válaszaim, szigorúan szakmai jellegűek lesznek, kérem kérdéseeik is kizárólag arra irányuljanak. Kovács I. Szervíz vezető

Válasz erre
Válaszok:
kli:
Most akkor az egyik szét van szedve vagy nem. Ha kettőből az egyik szétszedve, akkor hogy áll üzemre készen ? Vagy az egyik is elég és a másik tartalék vagy még a régi is ott van ?Bocsánat, de lehet, hogy az én felfogásommal van baj.
M. I.:
Természeetesen a szétszedett állapotot szüntettük meg és tettük újra használhatóvá mindkét berendezést. A szétszerelést vélhetőleg az ÖK technikai személyzetének tagja, tagjai végezhették. Jelenleg mindkét kazán üzemképes. Gyári új behordó művekkel felszerelve, tettük ezt annak ellenére, hogy az "idegenkezű" szakszerűtlen beavaatkozás után ezt már nem is kellene a jótállási kötelezettnek ingyenesen elvégeznie. De ezek szerint nálunk, és az importőrnél a gyerekek érdeke fontosabb mint a helybélieknél. Kérdésére "kli". az épület együttes fűtésére nem készült energia igény felmérés (tudtom szerint) előzetesen. De már a helybéli megjelentek sem biztosak abban, hogy nem vétett a tervező a szükséges teljesítmény megítélésénél.
gmkiev
2011. május 9.

11.-én 14 órakkor műszaki bejárás lesz az oviban. Kíváncsian várom, mit vet fel a felhasználó, a fűtési szezon dolgairól

Válasz erre
Én
2011. május 3.

Bocsánat. A kép csak illusztráció. Nincs köze az előző íráshoz.
Mindennemű hasonlóság észrevétele, esetleg a lelkiismeret hangja lehet. (ne)

Válasz erre
Én
2011. május 3.

Érdekes emberek szervezték az egy éves bejárást az ovodában. Mélyen halgattak arról, hohy már a leszerelt gázkazánok is, mint később kiderült 1,5 x nagyobb teljesítményűek voltak, mint a beszerelt automata szilárd fűtésű kazánok mindketten. Hab a tortán, hogy sem a kivitelezőt, sem a szervízt, sem a forgalmazót nem hívták meg. Ez valamiért nem volt fontos. Van a városban több ilyen berendezés, ami jól működik. Sőt van olyan is, emlyet ki sem fozettek csak használnak!!!!!
De olyan, melyről úgy írnak véleményt (szak) hogy talán ki sem mentek. Olyan nincs a Pásztói Fő utcán! (a népdalvilágból szabadon)

Válasz erre
Hatranics
2011. március 11.

Egy kérdés laikusként.
Az nem vetődött föl senkinek mint lehetséges opció,hogy szétválasszák a két óvoda fűtését?Jelenleg egy kazánház van és a Hétpettyes ovit "távfűtik" Esetleg ha építenek egy kazánházat a Hétpettyesbe is akkor lehet elegendő lett volna 2 db kisebb teljesítményű kazán.
Mi erről a szakemberek véleménye?

Válasz erre
Válaszok:
Dömsödi Gábor:
Igen így kell kezdeni. Felmerül egy kérdés, és erről meg kell kérdezni azt aki ért hozzá. Az óvodai fűtés pályáztatásakor volt egy szakember a testületben. El is mondta, ez így nem jó. Sisák Imre mégis megcsinálta. A következmény: hideg és nagy költség. Sisák meg mellébeszél és próbálja megúszni a dolgot. Vajon Pásztó ezt hagyja? Mert a Testület igen!
Tőkés Tamás:
A fűtési redszert kell szétválasztani ,és akkor megvan a megoldás !!!!!
gmkiev
2011. március 4.

Érdekes város ez az önök városa. Aki sz@rul dolgozik az ÖK.-nak azt kifizetik.
Nekem a jól működő munkámnak a fizetésével fél éve vár a megrendelő. Pedig az jól működik!
Talán legközelebb nekem is ÖK-s munkát kellene csinálnom?

Válasz erre
Válaszok:
Dömsödi Gábor:
Levelet írtam az óvoda vezetőjének, hogy tisztázzuk a kérdést.

Tisztelt Sárik Jánosné!

Olvasóink hírei szerint megoldották a fűtést az óvodában.
Szerintük először villany kiegészítéssel kisérleteztek, majd ennek kudarca után egy plusz gázkazánt szereltek be.
Szeretnénk választ kapni a következő kérdésekre:
1. Mennyibe került az elektromos hálózat bővítése és ki fizette ennek költségeit?
2. Mennyivel emelkedett a villamos energia fogyasztás az előző évhez képest és ki fizette ennek költségeit?
3. Mennyibe került a gázkazán beszerelése és ki fizette ennek költségeit?
4. Mennyibe kerül így az óvoda fűtése ( pellet kazán+fűtő+gázkazán)az előző évihez képest?

Várom válaszát.
Tisztelettel:
Dömsödi Gábor
főszerkesztő
ponline.hu
tanár:
Válaszolt a kollegina, vagy most előszobázik a Polgármester úrnál?
Figyelő
2011. március 4.

igen beszerelték, és lőn meleg

Válasz erre
Válaszok:
kli:
Ha arra gondolok, hogy egy termelő üzemben ennyit kellett volna szarakodni egy beruházással az üzemfenntartás vezetőnek pedig az még csak nem is okl.mérnök volt, akkor a gy.e. vezető két lábbal rúgta volna p.csán. A másik a lemaradásért legalább 2x felakasztották volna. Most mi történt ? Minden a kivitelő vagy tervező hibája ??!!
kli:
Előző: egy termelő cégnél ilyen piszlicsálé munkát, vagy beruházást leállás nélkül és termelés kiesés nélkül kellett volna végrehajtani. Itt volt kb. fél év . Nem csodálkozom, hogy itt tart az ország.
Dömsödi Gábor
2011. március 3.

Egyre zavarosabb ez a történet. Ma, még egy forrásból megerősítették,hogy tényleg beszereltek egy gázost a pellet kazán mellé. Ha ez így van, számos további kérdést is felvet. Miért építették át korábban sok pénzért a villamos rendszert a fűtéshez? Ki fogja kifizetni a többlet költségeket. De a legfontosabb az, ha tényleg van gázkazán, akkor a pm. ismét nem mondott igazat. A Közmeghallgatáson egy szóval sem említette ezt az opciót, pedig a tervezés, engedélyezés, nyomáspróba, stb. az azóta elteltnél több időt igényel. Vagyis akkor már tudnia kellett erről, de mellébeszélt. Mit titkolnak és miért?

Válasz erre
gmkiev
2011. március 3.

Bizony ilyen egyszerűen is be lehetett volna szerelni az ott lévőket és még jobb olcsóbb is lett volna! De akkor mit tudna a város a szájára venni?

Válasz erre
Válaszok:
kli:
A gyerekeim oda jártak, de nem emlékszem, hogy azelőtt mivel fűtöttek ?

Szólj hozzá!

Mehet