Példamutatás

Ponline, 2011. október 16.

A gyereknevelésben a legfontosabb a példamutatás. Ha a gyerek azt látja, hogy apukája bekötött biztonsági öv nélkül vezet, közben néha még telefonál is, megáll az iskola előtt a tilosban amikor a példavevőt az általánosba szállítja, akkor ebből megtanulja, hogy a szabályokat a saját városában neki sem  kell betartania.

Ha ez a hős apa kiáll ittasan karambolozó barátja mellett és a gyerek azt látja, hogy a felnőtt bácsiknak ezt is szabad, akkor ő is fog majd egyszer inni, ha vezet. Most azonban ő még csak kisgyerek, ezért esetleg csak bele-bele kostól az  italba a családi összejöveteleken és csak akkor, ha nincs iskola, legfeljebb erdei. A gyerek, akit jó példával neveltek, ma még csak jogosítvány nélkül motorozik. Még nem küldi el a fenébe a rendőröket  ha megállítják -  ahogy ezt a papájától többször is láthatta – ma még elmenekül előlük. Ha meg olyanok vannak az utcán  akik nem szolgálják elv nélkül a papát,  ki sem megy motorozni.

A gyerek tehát egy szerető családban szinte teljesen felkészül az életre. De mi lesz, ha egyszer megszűnik a védettség és valós tettei alapján ítélik meg?  Ezt nem tudja, erre nem tud felkészülni. Megnézi  majd akkor  mit csinál a papája ebben a helyzetben és akkor ezt utánozza majd. Sajnálom őt!

Hozzászólások:

Még nincsenek hozzászólások ehhez a bejegyzéshez.

Szólj hozzá!

Mehet