Olvasói levél a vízárról

Ponline, 2011. április 19.

A vízárról, mert így is lehet

Az alábbi linken egy érdekes hír található arról, hogy Balassagyarmat és térsége hogyan oldotta meg a túl magas vízárak kérdését:
http://www.mno.hu/portal/777874
A lényeg: Megszüntették az elaprózódást, nagyobb cég veszi át ideiglenesen a vízellátást, ezért azonnal 10%-kal csökken a vízár, de úgy, hogy az eredeti vízmű is megmarad (ezzel a munkahelyek). Ráadásul 2012 végéig befagyasztják a víz árát.
Így is lehet!
Néhány idézet a cikkből:
"Kamarás Zoltán, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. társaságokért felelős igazgatója elmondta: öt állami tulajdonú regionális víziközmű társaság működését elemezve azt állapították meg: bár vannak kivételek, a szétaprózódott működés általában sokkal magasabb költségekkel jár, mintha integráltan végzik a társaságok az üzemeltetést. Az igazgató ezért követendő példának nevezte az üzemeltetési integrációt, kifejtve, ez nem tulajdonosi integráció, mert az önkormányzatok intézkedési és tulajdonosi jogai megmaradnak"
"Csach Gábor, a Nyugat-Nógrádi Vízmű Kft.-ben legnagyobb tulajdonos Balassagyarmat alpolgármestere azt mondta: azért kellett más megoldást találni, mert a nógrádi térségben határához érkezett a polgárok és az önkormányzatok teherbírása, a döntéshez pedig kellett az a garancia, hogy a DMRV Zrt. működése hosszú távon biztosított. Az alpolgármester közölte: e megállapodás nélkül a Nyugat-Nógrádi Vízműnél mintegy 4 százalékos áremelésre lett volna szükség"

Kérdéseim: Pásztón miért nem lehetséges egy ilyen irányú elmozdulás? (ÉRV Zrt.)
Mennyit spórolhatna Pásztó - csőd szélén álló- városa egy ilyen integráció okán csökkenő vízárakkal? Más szavakkal mennyivel lehetne csökkenteni a hiány növekedését?

Tisztelt Képviselők, tisztelt Polgármester úr!
A példa adott, várjuk az intézkedéseket! Ha saját maguktól nem ment, legalább tanuljanak azoktól, akiknek igen.

Gortva János

Hozzászólások:

tanar
2011. április 19.

Ugyanakkor az önkormányzat levelet küldött a hitelezőinek, mondván fizetésképtelen és kéri a fizetési határidő meghosszabbítását. Ezt nevezik csődközeli helyzetnek. Apró tanács: ilyenkor nem szabad haladékot adni, sőt csődeljárást kell kezdeményezni, illetve beigérni. Ezt az önkormányzat nem akarja, ezért az ilyeneknek fizet. Nem szereti őket de fizet. Még mindig jobb ez, mintha csőd esetén a sor legvégére kerülünk és soha nem jutunk pénzhez!

Válasz erre
Varjú
2011. április 19.

Mi nem lehetünk a csőd szélén, mert a múlthéten 2 napon kereszült világított egész nap a Verseny utca és a Mátraszőlősi utca közvilágítása.
Még jó hogy van felelőse...vajon ezt kinek lesz kiszámlázva?

Válasz erre
Válaszok:
kli:
Egyetértek az előttem szólóval és jelentem a Nagymező utcán is égtek éjjel nappal. Tudom ki kell engedni, mert a következőnek nincs helye valószínű erről van szó, mert hogy karbantartás nem volt a környékeb az biztos.

Szólj hozzá!

Mehet