Mondóka

Ponline, 2011. március 10.

Tisztelt Dömsödi Úr!

Megnéztem a Vár TV-ben kétszer is az Ön nyilatkozatát, amely alapján írom kérésemet a következőkben.

Nekem két gyermekem jár a pásztói iskolába, én Pásztón dolgozom.

Az elmúlt iskolai évzárón nagyon kellemetlenül éreztem magam a többi mártraszőlősi szülővel együtt amikor a Polgármester úr mondókájában megemlítette, hogy a mátraszőlősi  gyerekek után nem fizet a mátraszőlősi polgármesteri hivatal. Azóta a tanárok és a lakosok között is egyre jobban lehet hallani, hogy Mátraszőlős miatt van veszélyben az iskola fenntartása. Az Ön tájékoztatása alapján, ahogy én értelmeztem ez nem így van.

A mátraszőlősi vezetéstől pedig azt lehet hallani, hogy jogtalan a követelés, mivel az államtól megkapják a gyerekek utáni költségtámogatást. Úgy érezzük, hogy bizonytalan gyermekeink helyzete és aggódunk az iskolaév kezdete miatt, mivel az is lehet, hogy nem fogadják Pásztón ősztől a mátraszőlősi gyerekeket.

Dömsödi úr! Megkérném nézzen utána és segítsen ezen gyenge település iskolásain.

Javasolnám, hogy a Vár TV-ben szervezzenek egy olyan műsort ahol a pásztói polgármester és a mátraszőlősi polgármester tájékoztatja a szülőket a pontos helyzetről.

Tisztelt Dömsödi úr a nevemet azért nem írom bele, mivel nem akarom, hogy gyermekeimnek ebből hátránya legyen. Éppen ezért elnézést kérek, hogy a borítékon is nem valós név szerepel, de a leírtak valósak és aggasztók.

A döntést magára bízom, fáradozását köszönöm.

 

Eddig a levél, amit odaadok Plecskó Péternek, hiszen a VÁR TV ügyei csak rá tartoznak.

Annyit azért megjegyeznék, hogy nem lesz könnyű leültetni egymás mellé a polgármestereket. Az a tapasztalatom, hogy Sisák Imre a beszélgetés és a vita helyett a kinyilatkoztatás kedveli. Meghallgatja a VÁR TV-ben  amit előadok, gondolkozik egy hetet, aztán jól megmondja nekem amit akar - egy következő adásban. Persze a feltett kérdésekre nem válaszol, mellébeszél, csúsztat. Ez a módszere, ezt teszi folyamatosan iskola ügyben is, bár meg kell mondani az igazság itt, ebben a konkrét ügyben a két polgármester álláspontja között van. Az állami támogatásból nem lehet jó színvonalon iskolát fenntartani, ezért kell az önkormányzati kiegészítés is. Vita abban lehet, hogy milyen legyen  a megcélzott színvonal, és hogy a kívánt minőséget milyen költségráfordításokkal érjük el. Meggyőződésem, hogy a pásztói iskola rosszul gazdálkodik. Lemond bizonyos bevételekről és vannak felesleges kiadásai is. Ha rajtam múlna, akkor ezeket az elpazarolt erőforrásokat a nevelés minőségének a javítására fordítanánk. Sajnos azonban Sisák várkapitány és polgármester az iskolát is erődként fogja fel, a hatalmát megőrző erődként és nem a köz javát szolgáló oktatási intézményként. Így aztán gyújtó hangú beszédeket mond ahelyett, hogy a jó színvonalú és zökkenőmentes működés feltételeit biztosítaná. Most sajnálatosan az iskola a csatatér, a hatalmi harci terep két polgármester között. Ha leülnének egymással, egy óra alatt meg lehetne egyezni. Ismerem a szőlősi polgármester érveit, az ő igazát el kéne fogadni, és a pásztói vezetésnek maga mellé állítani. De Sisák csak háborúzni szeret, lenyomni a másikat, ezért elég reménytelen a megállapodás, de a gyerekeket ettől még nem lehet kirakni az iskolából, akkor sem ha nincs megegyezés. Azt is megértem, hogy a megbélyegző szövegeket nem jó szülőként és mátraszőlősiként hallgatni, de ezt tudjuk be annak, hogy az érintett szónok nem kultúrember.

Ami a levélben a legszomorúbb az az, hogy más nevén, titkolózva kell feladnia, és igaza van a Kedves Szülőnek, jelenleg Pásztón még a személyes bosszú is előfordul (nap mint nap!) tehát nem árt az óvatosság. A bosszúállás nagyon primitív cselekvés, de ez a gyakorlat.

Ami viszont tetszett a levélben az a mondóka szó. Igazi nyelvi lelemény! Igen a polgármester nem beszédet mond, nem mondanivalója van, hanem mondókája! A mondóka jelentése ugyanis az előre elgondolt, betanult mondanivaló állandó ismételgetése. Sajnos ez megy ma Pásztón és nem a felelős gondolkozás, érvelés, párbeszéd.

Hozzászólások:

Még nincsenek hozzászólások ehhez a bejegyzéshez.

Szólj hozzá!

Mehet