Meleg helyett hitoktatás

Ponline, 2011. június 6.

A levél:

Tisztelem mindenki döntését, ha egy vallás mellett, egy hitvilág mellet teszi le a voksát. Én ezt magánügynek tartom.
Egyik ismerősömtől hallottam azt, hogy a gyerekei az egyik pásztói óvodába járnak és egyik este egyházi dalokat dúdolgatnak, énekelgetnek az asztal mellett. Amikor kikérdezték őket, kiderült, hogy az óvodában bábozás leple alatt Marika néni hitoktatást tart a gyerekeknek. Az én gyerekeim kinőttek ebből a korból, de mélyen felháborít KI MERI A SZÜLŐK TUDTA ÉS BELEEGYEZÉSE NÉLKÜL BÁRMILYEN HITRE NEVELNI A GYEREKEIT, KI AD EHHEZ ENGEDÉLYT, MIÉRT CSAK A MARIKA NÉNI ÉS AZ Ő VALLÁSA,... És még az agyrémek netovábbja: a kislány szerint nem baj, hogy az autó elüt minket, mert Jézus mellett boldogok leszünk, és vérző szivecskéket rajzol a füzetébe. Hol élünk ? Ha lehet ebből indítson valaki valamilyen témát, mert ez a famentéstől és a szökőkúttól kissé komolyabb probléma. Elnézést az álnévért,de Pásztón élek, van a családban aki itt dolgozik.


Hozzászólások:

Bakancs Ödön
2012. december 10.

Itt üldözik a keresztényeket!
Dr Úr!

Azzal, hogy Ön véleményt nyilvánít (meglehetősen logikus, bár katolikus és Figyelő szemmel eléggé el nem ítélhető módon) támadja a magukat kereszténynek tartó, de valójában álkeresztény szellemiséget megjelenítő bigottságot, ezzel a modernkori "keresztényüldözést" valósítja meg! Nem átall Ön a vallásszabadság és személyiség jogok védelmében védeni egy ( vagy több) 4 éves gyermeket a bigott vallásos bugyutaság ellen! ez felháborító "keresztény üldözés"! Csoda, hogy még nem jelentették fel ezért! A hülyeséget hirdetni vallásos köntösben csak szabad?! Nem igaz? Hová jutnánk, ha ezek a gyerekek értelmesen nőnének fel? Nem lehetne uralkodni rajtuk!
Még a végén gondolkodnának is! Ezért a hülyítést nem lehet elég korán elkezdeni! A szülők jogai... Ugyan már! A katolikus egyházzal szemben?! Hogy merészeli, maga és minden gyerek aki bármilyen rossz színben tüntet fel akármilyen katolikus személyt, eleve hazudik, nem elfogadható, lehet, hogy hazaáruló, de biztosan gyűlölni való liberális! Fúj! Maga gondolkodik! Fúj!

Válasz erre
Figyelő
2011. június 17.

Nem első kézből van a forrás - ergó erősen torzulhatott

Marika néni mondott valamit az ovoiban egy ovisnak, aki otthon elmesélte amit ebből felfogott vagy fel tudott idézni a szüleinek, akik elmesélték egy ismerősüknek amit ebből felfogtak vagy fel tudtak idézni, aki ismerős jól feltuningolva magát (mert pl ateista vagy más vallású vagy CSAK) megírta két fórumon azt amit ebből felfogott vagy fel tudott idézni. Kb. ez a történet.
És erre alapozva egyes jó pásztohaiak (tősgyökerestül és vagy gyütmentestül) már ácsolják a virtuális bitófát - illetve stilszerűen a keresztet - a Marika néninek. Szép új világ.

Válasz erre
Válaszok:
Dr. Debreczeni László:
Valóban „nem első kézből van a forrás”. (Szörnyű képzavar, de maradjunk ennél a megfogalmazásnál.) Akkor lenne első kézből, ha Marika néni közvetlenül nekem mondta volna: Debreczeni úr, nem baj ha feldobja a pacskert, legalább találkozhat Jézuskával. De nem ez történt, jelentsük ki rögtön, Marika néni szerencséjére. Amit kedves Figyelő ír, az pont nem menti a helyzetet, hanem azok véleményét támasztja alá, akiknél a dolog kicsapta a biztosítékot. A lényeg éppen abban van, hogy amit az óvodás gyerek „ebből felfogott, vagy fel tudott idézni.” Ugyanis ez is a pedagógus felelőssége. Nemcsak, hogy mit mond, hanem az is, hogy felmérje a következményeit. Elsősorban azt, hogy célközönsége mit és hogyan fog fel belőle. (Csak a pontosítás kedvéért, vélhetően nem „egy ovisnak” mondta. Bábozást, hittan foglalkozást nem egy gyereknek szoktak tartani.) Feltéve, de meg nem engedve, ha holnap egy óvodás a közeledő kamion alatt szeretné kipróbálni, hogy milyen a találkozás Jézuskával, az -tetszik, vagy nem- Marika néni sara lesz. Ezt meg Figyelőnek kellene felfognia.
Mellesleg nem ácsol senki semmit, sem bitófát, sem keresztet. Egyszerűen mindenki elmondja a véleményét, mert (még) elmondhatja. Ugyanis ez tényleg egy szép új világ.
Figyelő:
Szögezzük le, továbbra sem tudjuk mit mondott pontosan Marika néni a csoportfoglalkozáson. Sőt, azt sem tudjuk hogy mit mondott pontosan a gyermek otthon. Nem tudjuk mit értenek egyes szülők a "kikérdezés" alatt, amiből az információikat nyerték. (Pl. a vérző szivecske rajzolásnak semmi köze az autóhoz, szentképeken gyakori ábrázolás a - leegyszerűsítve - vérző szivecske motívum. Ennek a lemásolása, gyakorlása egy gyermekfüzetben nem engedély az öngyilkosságra, bátorítás a kamion elé ugrásba stb. mint amit itt ebből is egyből levezettek és rögtön agyrémnek minősítettek.)
Fentartom hogy túl sok a HA az eredeti témaindító történetben, de ezek tisztázását meg sem kisérelve született itt és máshol az ovodát és a Marika nénit elitélő vélemény. Erre írtam képletesen hogy - az ártatlanság vélelmét, meg egyéb bagatell kérdéseket félre téve - már "ácsolják a keresztet".
Igaz én nem doktoráltam plüssológiból, talán ezért nem vagyok képes felfogni azt amit belemagyarázni akarnak ebbe a történetbe.
Dr. Debreczeni László
2011. június 8.

Megpróbálok a kedves levélíró „hol élünk?” kérdésére válaszolni. Először is Magyarországon, ahol egy, - csak a Fideszbe inkorporálódott vezetői révén létező - virtuális párt a már magzati korban meglévő emberi jogokról mantrázik, azonban ha saját ideológiájuk terjesztéséről van szó, nagy ívben tesznek még a szülők jogaira is. Magyarországon belül pedig Pásztón élünk. Ott, ahol sajnos csak az Önhöz hasonló keveseknek „agyrém” a leírt történet. Ott, ahol a városi ünnepekbe, hétköznapokba, írott médiába, közéletbe három ciklus óta behatol a penetráns vallási fanatizmus, most már elérve a kiskorúak veszélyeztetésének szintjét. Ott, ahol már egy köztéri szökőkút sem létezhet bibliai idézet nélkül. Ott, ahol állásféltésből, megfélemlítettségből, vagy akár a civil kurázsi teljes hiányából fakadóan nem lesz egy apuka sem, aki saját gyermeke védelmében grabancon ragadja Marika nénit, az óvoda vezetőt, bárkit. Mint ahogy akkor sem volt, amikor - a Szeretett Vezető „hozzáértésének” hála - hibernálták a gyerekeket a decemberi hidegben. Ott, ahol ezen blogon jól elvagyunk egymással, leírunk dolgokat és aztán rohadtul nem történik semmi. Most sem fog, erre mérget vehet.
Hát itt élünk, kedves levélíró!

Válasz erre
Válaszok:
Figyelő:
Tessék csak megnézni a www.paszto.hu oldalon belül az óvoda beszámolóit és nevelési dokumentumait. A fakultatív hittanoktatás szerepel bennük. Ezt a fentartó önkorm jóváhagyta.
Én úgy hallottam, hogy szülői értekezleten jelezték a külön foglalkozást. Aki pedig nem akarta igénybe venni, annak ezt jeleznie kellett. Persze biztos jobb lenne ha előre aláíratnának a szülőkkel egy jelenkezési lapot erre is, mint egy úszótanfolyamra vagy más spec. foglalkozásra.
A miért Marika nénire valószínűleg az a válasz, hogy ő a végzettsége szerint pedagógus is (talán Jobbágyiban volt pont óvodavezető korábban) és a környékbeli hitoktatók közül őt jelölhette ki a plébános a feladatra.
A miért az ő vallása kérdésre, meg valószínűleg az a választ, hogy más felekezet nem kereste még meg ezzel Sáriknét. Talán ki kelle próbálni....
Dr. Debreczeni László:
Számomra teljesen mindegy, hogy a balesetes halállal kapcsolatos borzalmat önkéntes fakultáció keretében, vagy illegálisan ültették el egy 4 éves gyermek agyában. Merthogy ebben a korban nem saját elmeszülemény az biztos.
Másik dolog. Az, hogy az üzemeltető pásztói önkormányzat jóváhagyta a fakultatív hitoktatást, hogy úgy mondjam nem meglepő. (És nem is mulatságos!) Azt viszont kifejezetten jó ötletnek tartom és tényleg kipróbálnám, amikor más felekezet - mondjuk a Magyar Iszlám Közösség - megkeresi Sáriknét, hogy hitoktatást szeretne tartani. Biztosan ezt is jóváhagyná az önkormányzat, hiszen a Szeretett Vezér nyilvánvalóan azért helyezett el csak és kizárólag feszületet a nagy tanácsterem falán, mert tudja, hogy Mohamed prófétát tilos ábrázolni.

Szólj hozzá!

Mehet