Kánikula van tehát bezárt a strand

Ponline, 2011. augusztus 18.

Olvasom a Facebook-on, hogy egy pásztói kislány panaszkodik: 31 fok van, én nem lehet Pásztón sehová menni és még a strand is bezárt.

Nem értem a dolgot, megyek a város honlapjára, ott semmi. De ez megszokott.

Megyek a Vízmű honlapjára, (ill. amit kiad a Google) itt azt olvasom: „Ivóvíz és csatorna szolgáltatással és a helyi strand üzemeltetésével foglalkozunk.”

A bezárásról semmi. Aztán kaptam egy levelet idézem: „több, mint 20 éve járok a strandra, de ilyen még nem történt, hogy a polgármester péntek délben eldöntötte, hogy vasárnap be kell zárni, mert 4 millió a veszteség( kéthetes esőzés) és ő megnézte, hogy már nem lesz jó idő. ( Bár nem tudom, hol nézhette, hiszen azóta kánikula van)”

Érdekes. Meg az is, hogy amint azt megtudtam a kereskedőket sem tájékoztatták, hivatalosan csak vasárnap reggel közölte a Vízmű igazgatója, miután egyikük-másikuk a hallott hírek alapján rákérdezett.

Folytatom a levélben leírtakkal „A szórólapokon továbbra is hirdették, hogy várja a lakosságot a strand,viszont 1-től már úszóbérletet sem adtak ki. Szóval ilyen pofátlanul történt ez az egész, most pedig a két Imre egymásra mondja, hogy nem ő záratta be, hanem a másik, egyik sem vállalja fel, hogy ez az ő "érdeme"! A város szégyene, hogy a lakosság, a környékbeli települések és főleg a fiatalok előtt bezárták a strandolás lehetőségét. Ebben a jó időben valószínű a veszteséget is lehetett volna csökkenteni. „

Teljesen igaza van. Ez valóban értelmetlen és rossz intézkedés. De az, hogy ésszerű megoldásokat nem várhatunk strand ügyben sem Sisák úrtól, az akkor látszott, amikor falat húzott egy remek 50 méteres medencébe. Utána jött a hideg víz, és most a hideg zuhany.

Azt csak halkan jegyzem meg, hogy 6 éve nem történt meg a fúrás annak kiderítésére, hogy van-e meleg víz. Addig is az idegenforgalmat padok kihelyezésével próbálja fellendíteni. Kovács Katinak azt mondta a hasznosi falunapon, szintén 6 éve, hogy eddig csatornáztunk, azért rohadt el a teniszpálya a strandon, de most már lesz rá pénz. Pont úgy látja előre a pénzügyi folyamatokat, mint az időjárást.

2006. majus 21-én a következőket nyilatkozta a paszto.hu-n:

"Mint ahogy jeleztem ezek az első lépések voltak. Pásztó Város Önkormányzata a Nemzeti Fejlesztési Terv II. nagy projektjei között folyamatosan jelezte a pásztói termálfürdő továbbfejlesztésének az igényét. A legfontosabb feladatnak azt tartom, hogy egy új kutat fúrjunk, hiszen a jelenlegi kútból csak 33 oC-os melegvíz nyerhető. Természetesen terveink között szerepel egy kör ülőmedence, valamint korszerű kiszolgáló létesítmény építése is. A további fejlesztéshez nem elegendő az, hogy a tervek és elképzelések rendelkezésre állnak, a források megszerzése nagyon komoly feladat."

Igen komoly feladat ezért kellett volna komoly emberre bízni.

De nincs mit tenni a mátrakeresztesiek megválasztották Pásztó polgármesterének. Abban viszont senki sem gátolja meg Sisákot, hogy elolvassa a programomban, hogy mit kell (kellett volna ) tenni a stranddal, hogy fejlődjön és ne vigye a város pénzét. De Sisák nem kíváncsi más véleményére. Szerintem az időjárást is maga jósolja kávézaccból.

 

Hozzászólások:

Tőkés Tamás
2011. szeptember 6.

A veszteséget azzal kellene megfizettetni aki , vagy akik ilyen felelőlen döntést hoztak,hogy bezárt a pásztói strand.Pásztónak ez egy idegen csalogató bázisa.A felelőtlen döntéshozókat felelőségre kel vonni.

Válasz erre
Váradi Beatrix
2011. augusztus 24.

Akkor meg mi a probléma? Ha valami nem megy, be kell zárni. Bezárták. Kész. Hajrá Magyarország!

Válasz erre
Válaszok:
kli:
Ez nem az én szlogenem, hanem a nagyvezéré, de ettől függetlenül merem remélni, hogy a másként gondolkodók csak közös nevezőre jutnak Pásztó érdekében, ha egyáltalán ez számít még.
admin-:
Megdőlt a 100 éves melegrekord!
kli
2011. augusztus 24.

Nos kb ahogy maga is gondolkozik a strandról és úgy általában annak hozama az ami. Fogjuk megy és vigyétek elven, hogy adva van minden, meg szebben is lehet, meg a környezet, meg az elhangolódott rádió. Persze az ember gondolkodik és elgondolkodik, hogy hogyan lehetne. Az biztos, hogy a kondiúszókon kívűl, bár némelyik hangoztatja, hogy jégeralsóban kellene a vízbe menni. Másodszor pedig ha zsinórban nincs legalább 3-4 nap 3o-32 fok akkor megy fel a víz 25-28 fokra, ami a hét vége felé hoz 800-1000 főt. Ez nincs minden hétvégén. Sőt nem ez a jellemző. Tudomás szerint hét közben, mikor kb max 25- fokos a a látogatók száma nem nagyon haladja meg a 100-200 főt, ami már nem lenne rossz, de az 50-100 fő is megbecsülést kíván, de ez nem elégséges a ráfordítások fedezésére., Na most kifizesse a révészt. Pásztó lakossága a vízdijat egyébként is sokallja és állítólag ránk van vetítve a veszteség. Az a pár fő, aki rossz időben is feszítene a strandon akkor fizessen többet mint általában ? Ezek nagyon összetett dolgok és a minap pont arrol volt szó, hogy az országban ahol ilyen hideg medencés a strand rentábilis, vagy a "TULAJ" berendezkedett a víz fűtésére, hogy nehogy elszokjanak a vendégek. Pl ezt csinálja egy tulaj, aki érzi és érti a marketinget. Tehát tudomásul kell venni-e, hogy a város a tulaj, de nem érdekli a lakossság véleménye, mert év végén neki kell fizetni és elszámolnia a lakosság felé, mert tegyük a szívünkre a kezünket esetleg 1 %-a látogatja a strandot. A másik pedig mások részére én sem fogok több vízdijat fizetni azért, mert mások pocsolnak. Hogy hogyan lehet így gondolkodni ? Piacrendszerben élünk kedveském és Pásztó nem a gazdagabb város közé sorolt. Én ugyan mondtam fiatalos gondolkodást , de a MEGFONTOLTAT elfelejtettem hozzá tenni. A mobilizált nálam azt jelenti, hogy a fiataloknak 30-5o km nem távolság még ugy sem ,ha röpke 3-4 órát máshol szórakoznak el, mert a mások füve mindíg zöldebb.

Válasz erre
Váradi Beatrix
2011. augusztus 23.

Kedves kli! Sajnálom, de úgy látom, nem értette meg a lényeget. Nagyon fiatal és tapasztalatlan lehet. Abban egy véleményen vagyunk, hogy a nyugdíjasok gyógyvizet keresnek. Erre most nincs lehetőségük Pásztón. Akkor tartsuk itt a fiatalokat, családosokat! Hogy a strand „külsősége”, működési módja nem igazán probléma, hát azt nem hiszem. Egy esztétikus, vonzó, barátságos helyre szívesebben megy mindenki. Legyünk már igényesek! (Egyébként egy előző hozzászólásában épp az ellenkezőjét írta, hogy szükség lenne fiatalos ötletekre.) Az, hogy azért nem megoldható több apróság, mert a „közmunkások nem érzik magukénak a strandot”, jaj, hát ez gyerekes érvelés. A közmunkásnak, meg bármilyen alkalmazottnak van egy meghatározott feladata, amit el kell végeznie. Ennyi. Én sem érzem magaménak a munkahelyemet, mégis a fizetésért a munkámat rendesen elvégzem. Azt, hogy ne szóljon a rádió, szintén félre érti. Nem síri csendről írtam. A természet hangjai, a víz csobogása, a vendégek zaja, mind jöhet. De amikor ha kell, ha nem, ordít a hangszóró, ráadásul az állomásról elhangolódva a rádió, az teljesen fölösleges. De nem ez a lényeg! Az, hogy bezárták a strandot. Mert a város vezetése, a döntéshozók sem érzik magukénak! Nem is értenek hozzá. Ugye írtam, amire akarnak pénzt, arra van: Tüzijáték. A média szerepe? Kedves kli! Az óriási! Persze, van a személyes tapasztalás továbbadásának is szerepe, de a jó, vagy épp a negatív reklám sok mindent befolyásol. Említ megváltozott szórakozási szokásokat, valami mobilizált fiatalokat. Nem tudom, mit takar ez. Mindig voltak, akik el tudtak utazni nyaralni máshová, ez a turizmus. Ez pedig egy városi strand. Elsősorban a városiaké. Másodsorban a megjelenése, működése, reklámja folytán, a máshonnét idecsábított turistáké. (Lehetne) Tehát még egyszer: A véleményem az, hogy ezt a strandot nem leírni kell, hanem lehetőségekhez mérten egyre szebbé, jobbá téve üzemeltetni. Ha tényleg nem megy, akkor pedig hozzáértőnek eladni.

Válasz erre
Váradi Beatrix
2011. augusztus 22.

Így van ez Európában! Kelet-Európában. Érthetetlen, felháborító és buta döntés volt! Sok minden veszteséges, mégis működtetik. Ezen az alapon az egész országot be lehetne zárni! Teljesen dilettánsok vezetik a várost? Azt a lehetőséget, hogy a közelben, itt a Mátra kapujában konkurencia nem nagyon van (a tarjáni strand egy nulla), ki kellene használni. Reklámmal, apróbb fejlesztésekkel, ötletekkel. Például nem üvölt a hangszóró (Ausztriában egyetlen strandon sem szól a rádió), nyírva van a fű a kis parkban is, a homokos útvonalakat gyomlálják és gereblyézik, a WC esztétikus, a fák alsóbb ágait lemetszik és az úszómester is határozottabban végzi a dolgát. Írjanak ki ötletbörzét a helyieknek, biztos lenne néhány hasznos, olcsó ötletük! Az, hogy csak a melegvíz a megoldás nem igaz. Kánikulában nem lehet testhőmérsékletűnél melegebb vízben hűsölni. Ha majd lesz rá forrás, persze, csinálják meg az üldögélőt. Addig a nyugdíjas úgyis ingyen elutazik Egerbe, Bükkszékre, Bogácsra… Az sem igaz, hogy kevés a vendég. Vagy én voltam véletlenül mindig akkor kinn, mikor sokan voltak? Pestiek a nyaralóikból, tarjániak 30 kilométeről, német és angol beszédet is hallottam már. A bicajos turisták sem hiszem, hogy pásztói lakosok voltak. Sok fiatal és családos a környékről s persze a városból. Most ők hová menjenek drága benzinnel? A nyár 12 hétből áll, ebből 3 hét volt a nem igazán strandidő. Ez a 3 hét okozta a csődöt? Mikor még a víz is adott, nem úgy mint Tarjánban, ahol drágán melegített vezetékes ivóvíz kell a medencébe! Én úgy tudom hosszú távra gondolkodtak a 2006 évi fejlesztés során. Egy vállalkozás is így működik, hol nyereséges, hol nem az, de hosszú távon, ha JÓL csinálják nyereséges lesz. Ha meg végképp nem működik, el kell adni! Nem bezárni! Egyébként ebben a megyében csak arra nincs pénz, amire nem akarnak! Sok-sok fölösleges dologra viszont jut. Csak az országos médiába ne kerüljön, mert közröhej tárgya lesz a város! Máshol kánikulában megengedik a fürdést a szökőkutakban is, itt meg bezárják a környék egyetlen „normálisabb” strandját.

Válasz erre
Válaszok:
kli:
Sok mindennel egyetértek és még avval is ,hogy ez így nem mehet. Talán meg kellene kérdezni a meLEG vizre vágyókat,hogy miért mennek el a termálba, de helyesbítek a GYÓGYBA ! A külsőségekkel pedig annyit, hogy csinálják, de a közmunkások soha nem fogják magukénak érezni a strandot . Továbbá több olyan vélemény is van,m hogy ez nem temető, aki csendre vágyódik az keresse fel. Salgótarján csak megint azóta fűti vizet mióta rájött a zenés-és táncos vizes buli nagyobb üzlet hétvégeken és kétszer felfűti, de a haszon sokkal nagyobb. Véleményem az, hogy nem a fentiek a problémák, hanem megváltozott a szórakozási szokás és az emberek legalább és a fiatalok potenciális szórakozót már mobilizáltak. Megkivánom jegyezni, hogy a társadalmunk elöregedését Pásztó sem kerülte vagy kerüli ki és a nyugdijasok, akik már csak a gyógyvizet szeretik ugy is máshová mennek tehát velük ilyen tekintetben nem kell foglalkozni, hacsak nem fütjük a tanúszó medencét nekik és átalkakítjuk ülő vagy társalgó medencévé. Egyébként tényleg gondolkodni kellene rajta, de ezt addig tesszük,míg rá nem teszi a kezét egy külföldi és utána jön a közfelháborodás, hogy- hogy .... és dehát és stb. Az utolsó mondatának vége azért tükrözi az átlagos véleményt a strandról. A média meg azt csinál amit akar ,de eddig sem csinált sokat és nem az újságcikkek hatására jönnek vagy mennek a vendégek szerintem, hanem személyes megismerés és elmondás alapján. A saját véleményem az, hogy talán asz aug.20-i tüzijáték fedezete lehetett volna a nyitvatartásunknak. De gondolom erről sem lehetett lemondani a köz javára,mert mi az az egy hónap a félórás örömhöz képest.Talán a vegyszer ára és a járulékos költségek töredéke !
admin-
2011. augusztus 21.

38 fokos kánikula lehet az egész héten. A szombati átmeneti kismértékű lehűlést követően a jövő hét elejétől újra egyre többfelé lépi át a hőmérő higanyszála a 30°C-ot, szerdától péntekig nem egy helyen 35°C fölötti forróság sem kizárt.

Válasz erre
kli
2011. augusztus 21.

Annyi azért hozzátartozik az igazsághoz,hogy az időjárás nagyon megtréfálta a döntés hozókat, mert a meteorológia a bezárást követő hetekre majd 10 fokos nappali csökkentést jósolt és max 27-28 fokos felmelegedést már amikor.Az éjszakaiban viszont nem fogtak mellé - tényleg elég erős lett a lehülés. De nem csak időjárást kellett figyelembe venni, hanem a vegyszer hiányt és a vendégek nagyfokú hiányát. Lehetett volna késleltetni a bezárást, de szinte hetekkel azelőtt tudtuk, hogy mi várható. Mi ennek az oka ?

Válasz erre
Válaszok:
Dr. Debreczeni László:
Kérdésem: Mennyi vegyszert lehetett volna venni, illetve mennyi veszteséget lehetett volna fedezni a Vízmű által megvett, azóta is üresen kongó OTP iroda árából?
Mi vonz több látogatót Pásztóra egy működő strand, vagy egy lepukkant üres iroda? Felelős?
kli
2011. augusztus 19.

Mióta hívják a 32 fokos vizet termálnak a mai napig nem jövök rá, de az is lehet, hogy hamis árút árulunk ! Mióta aggódnak ennyire a kereskedők, mikor kijelentik, hogy 30-5o főre nem jönnek ki és nem is jöttek, mikor 3-4 osztály is kint volt. Még annyira sem tisztelték a lakosságot, hogy az utolsó napon legalább egy cetlire kiirták volna ,hogy ZÁRUNK. A kondiúszoknak meg csak a negyedrészének volt érvényes belépője, mert a többi ismerettségi alapon járt be. De legalább ők jöttek. Ebbe az egész strandi bizniszben alapjaiban baj van, de ahol hideg a v iz az országban mindenhol igy van. Szerintem a fiatalos ötletek hiányoznak és ebből pedig nagyon sok hiányzik a strandon. Az ottani mentalitás szinte taszítja a fiatalokat.

Válasz erre
admin-
2011. augusztus 19.

Sajnos igazad van. Pedig amint írod is, nagyon egyszerű a megoldás, főleg ha az önkormányzat együtt tud dolgozni a vállalkozókkal, a lángosossal és Veled is. Ez csak korrekt módon és hosszú távon elképzelhető. Meg tudni kéne, mi is az a tenisz, kalandpálya, mászófal.De mit várhatsz egy olyan embertől aki csak öltönyben megy strandra!Mindenkinek azt kéne csinálnia amihez ért. Pásztót szakembereknek kéne vezetni, Imre meg perselyezzen a templomban, a hírek szerint ebben valóban ő a legjobb- ma még!

Válasz erre
Sándor István
2011. augusztus 19.

Több csoportot is vittem az idén strandra. Mindenkinek csalódást okozott és senki sem volt megelégedve. A víz hideg, a medence rövid, a boltok zárva, nincs strandlabda, tenisz, játszótér, csúszda, kalandpálya vagy mászófal a víz felett. Pedig megoldás lenne. A falat le kellene bontani, a vizet napkollektorokkal kellene melegíteni, a közmunkaprogram keretében egy szakember brigáddal elkészíttetni a pályákat. Pályázatokat írni. Sajnos az erre fordítható pénz a felügyelőbizottság tagjai zsebébe megy.
S.Pisti

Válasz erre
Válaszok:
KI:
Kb. 20 év szünet után 2 évvel ezelőtt voltam utoljára a pásztói starndon, mert egy régi ismerős meghívott. Akkor azt mondtam én oda soha többet nem teszem be a lábam! Tavaly a "kampány idején" volt szó a strand fejlesztéséről, és arról, milyen jó lehetőség lenne a turizmus fejlesztése pl. külföldi vendégekkel...a mai napig szomorú vagyok, hogy ez minimum még 4 évig nem fog beindulni :(

Szólj hozzá!

Mehet