Jön a Lex Sisák?

Ponline, 2011. március 11.

A nagy adósságot felhalmozó városok polgármesterei és önkormányzati képviselői nem indulhatnának újra a következő választáson - közölte a Világgazdaság pénteken kormányzati tervekre hivatkozva.

A kormány nem cáfolta a lap információját, amely szerint akár a képviselő-testület és a polgármester állásába is kerülhet, ha túl nagy az adósságállomány egy-egy településen.

A lehetséges következmények között van a testület munkájának a felfüggesztése és új választás kiírása. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint az új önkormányzati törvény már egyeztetés alatt áll.

Ezzel a témával foglalkozik a VG cikke is:

http://www.vg.hu/gazdasag/onkormanyzatok/buntetes-jarna-az-adossagert-343225

Hozzászólások:

Tőkés Tamás
2011. március 13.

Sisákot kőkeményen el kell számoltatni. A felhalmozott nagy adóság neki köszönhető !!!!!

Válasz erre
kli
2011. március 11.

Szerintem a pm rendelkezik közgazdasági végzettséggel, mivel régebben a tanácsi akadémi tantárgya volt az államháztartási ismeretek. A másik ahhoz nem kell közgazdász végzettség, hogy egy pm felismerje azt a dakota közmondást, hogy addig nyújtozkodj míg a takaród ér. A harmadik pedig sokan úgy gondolták szerintem, hogy az mszp-re való vissza mutogatással a fidesz engedékenyen eltörli a tudatos túlköltekezést. Hát ez nem jött be sokaknál.

Válasz erre
Szépvölgyi
2011. március 11.

A kormányzat nagy erőfeszítéseket tesz, hogy új munkahelyeket hozzon létre, növelve a foglalkoztatottságot.
A város polgármestere évek óta a kormányzat felelősségére hárítja a munkahely teremtés feladatát. Akkor most ezek szerint a mostani kormány is hibázik, mert nem teremt munkahelyeket Pásztón?
Polgármester úr válaszoljon.
Szeretném ha erre a kérdésre válaszolna.
Talán személyesen Orbán Viktor miniszterelnök úr felelőssége, hogy Pásztón nincsenek munkahelyek?

Válasz erre
Szépvölgyi
2011. március 11.

Ütődött, aki úgy gondolja, hogy minél rosszabb annál jobb.
Megjelent a Pásztói Hírlap legújabb száma, amelyben a polgármester a költségvetést magyarázza. Ezzel több problémám van, azonban egy logikai alaphibára kívánom felhívni a figyelmet, ami a felelősség kérdését veti fel a polgármesterrel szemben.
"Az elmúlt években az önkormányzatok növekvő liadásai ellenére is folyamatosan csökkenő állami bevételekből kell, hogy megoldják az intézmények működtetését, a város fenntartását, a fejlesztési feladatokat - mondta ..." ajelenlegi polgármester.
Felhívom az olvasók figyelmét arra a fenti kijelentésre, hogy a polgármester tisztában volt az elmúlt években a csökkenő állami bevételekkel, ennek ellenére a város kiadásaiban nem tervezett takarékos intézkedéseket, ezért az általa a továbbiakban említett nettó 521 millió forintos hiány keletkezett. Ha tudta, akkor már az első évtől kezdve takarékossági intézkedések sorozatára lett volna szükség!
Egy családba, ha valaki a keresők közül elveszíti az állását, akkor az összes további bevételhez igazítják a családi költségvetést, mert ha nem akkor hitelt kell felvenni olyan kiadásokra, amelyek nem hoznak pénzt, vagyis a család eladósodik. Ez közgazdasági alapfogalom. Sajnos nem a jelenlegi pásztói polgármester az egyetlen, aki mindvégig az állam pénzére spekulálva bújt ki a felelőség alól. Most remélhetőleg a kormányzat a körmére néz a felelőtlenül gazdálkodó, a köz pénzét pazarló módon felhasználó városvezetők ellen.
A továbbiakban nem ártana egy központi képzés a polgármesteri címet elérő, alapvetően hiányos közgazdasági képzettséggel rendelkező közszolgák képzésére.
Ami pedig a város polgármesterét illeti, magatartásában megjelentek a tulajdonosi tévképzetek, ezért rövid úton célszerű lenne, ha másnak adná át a staféta botot. Ha nem önként, akkor hathatós rábeszélésre, akár a kormányzat részéről. A polgármesternek pedig javaslom a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatának alapos átolvasását és értemezését.

Válasz erre
kli
2011. március 11.

Az ö9nkormányzatok támogatását nagy ban fogja befolyásolni a város szín szerinti hovatartozása és azt hiszem, hogy megszünik függetlennek lenni. Nem is baj, hiszen Hofi szerint is csak a vasedénytől lehet függetlennek lenni.

Válasz erre
Cicero
2011. március 11.

És mi lesz azokkal a képviselőkkel, akik nem támogatták a hitelfelvételeket és nem szavazták meg a költségvetést és a többi hiányt növelő költségeket? Vagy esetleg támogatták a hitelfelvételt az uniós projektek megvalósítása érdekében, de a többit viszont nem?

Válasz erre

Szólj hozzá!

Mehet